Ninive

In 1811, Claude James Rich, un om de afaceri britanic, se afla în Bagdad, la 80 km nord-est de vatra Babilonului antic. În acea perioadă i-au atras atenția anumite inscripții de pe cărămizile aduse de un coleg de-al său din zona vechiului Babilon. El a localizat mai multe movile și, ajutat de localnicii din apropiere, a făcut mai multe săpături în regiunea Babilonului de odinioară. În urma săpăturilor a descoperit câteva tăblițe de lut pe care le-a adus cu el la Bagdad. În 1820 el a vizitat localitatea Mosul, unde a petrecut 4 luni făcând săpături pe partea cealaltă a malului râului Tigru. Acolo se aflau mai multe movile despre care era convins ca ar ascunde ruinele cetății Ninive. Bănuielile sale  au fost confirmate iar în scurt timp vestea descoperirii ruinelor vechii cetăți Ninive s-a răspândit în întreaga Europă. În 1845, Sir Austen Henry Layard – arheolog, istoric de artă, autor, politician și diplomat, a identificat cu precizie vatra orașului Ninive. Este uimitor însă cum gloria de altădată a unui imperiu a fost ștearsă cu desăvîrșire, încât unii savanți au pus la îndoială veridicitatea relatărilor Bibliei cu privire la existența orașului Ninive și, implicit, a imperiului Asirian. Istoria acestei localități este de un dramatism tulburător.

Ninive a fost un vechi oraș asirian situat pe malul estic al râului Tigrului. Ruinele acestuia pot fi observate astăzi pe malul Tigrului în apropiere de Mosul, dincolo de râu, în provincia Ninawa din partea de Nord a Irakului. Originea numelui este necunoscută însă este foarte probabil să fie legată de cultul zeiței Ishtar, deoarece cuvântul de origine asiriană Ninua (în babiloniana veche Ninuwa) reprezintă o transliterare a cuvântului sumerian Nina – numele zeiței Ishtar. Ninive este menționată pentru prima dată în Scriptură în Genesa 10:11, fiind una din cetățile din Nord care au fost zidite de Nimrod sau Așur, după ce a părăsit Babilonia. Nimrod a fost fiul lui Cuș, nepotul lui Ham și stră-nepotul lui Noe. Nimrod s-a remarcat în vremea lui ca războinic sau ca un erou. A trăit inițial în Babilonia, iar mai târziu părăsit Babilonia construind în Asiria cetățile Ninive, Rehobot-Ir, Calah și Resen. Încă de la început Ninive a rivalizat cu Babilonul, care se afla în partea de sud a văii Eufratului, în vreme ce Ninive se afla la 500 km distanță în nordul văii. Mai târziu Ninive avea să devină capitala imperiului Asirian și un important centru religios pentru cultul zeiței asiriene Ishtar. Încă de la Orașul a fost construit pe o falie seismică, fapt pentru care de-alungul timpului a fost grav afectat de un număr mare de cutremure. Un astfel de eveniment a distrus primul templu închinat zeiței Ishtar – templul fiind reconstruit de către regele Manishtusu, fiul lui Sargon, în jurul anului 2300 i.d.Cr.

Orașul Ninive avea o lungime de aproape 5 km și o lățime de aproape 3 km. Dezvoltarea acestuia s-a realizat mai ales în timpul regilor Ashurnasirpal al II-lea, Sargon al II-lea , dar mai ales pe timpul lui Sanherib a făcut din Ninive un oraș cu adevărat magnific. Cruzimea

Supremația imperiului Asirian s-a întins pe durata a 3 secole în intervalul anilor 900-607 î.d.Cr.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s